Keitä akavalaiset ovat?

Akavalaisten ammatit vaihtelevat liikennelentäjistä hoitoalan ammattilaisiin ja ekonomeista agronomeihin yksityissektorilla, julkissektorilla ja ammatinharjoittajina. Vaikka jäsenistö on ammattiensa ja erikoisalojensa puolesta kirjava ja monipuolinen, yhteistä sille on korkea kouluttautuminen. Akavaan kuulutaan omien jäsenliittojen kautta – niitä on yhteensä 36.

Lue, miten miten nämä akavalaiset päätyivät alalleen ja miten he pitävät yllä osaamistaan.


Tuumaamo-blogissa

14.2.2019 16.30 | Anu Tuovinen

Digitaalinen alustatalous haastaa perinteiset työmarkkinat

Alustataloudeksi kutsutaan digitaalisten järjestelmien mahdollistamaa taloudellista, sosiaalista ja yhteiskunnallista toimintaa. Digitaalisiin alustoihin perustuvat työmarkkinat ovat toistaiseksi vielä melko suppeat sekä Suomessa että muissa Pohjoismaissa, vaikka alustataloudella on tutkitusti positiivisia vaikutuksia työllisyyteen.

13.2.2019 15.30 | Markus Penttinen

EU:n työelämän toiminnan loppusaldo vahvasti positiivisen puolella

Komission edellisen puheenjohtajan José Barroson kaudella EU:n toiminta työelämäasioissa käytännössä jäädytettiin. Uusia lakialoitteita ei juuri tullut, päätöksiä ei saatu aikaiseksi. Tämä johti lisääntyvästi kysymyksiin, eikö EU olekaan kaikki varten. Jäädytyslinja oli suora syöttö lapaan EU:n vastustajille.

11.2.2019 15.05 | Sture Fjäder

Suomi palautettava innovaatioiden ja teknologian huippumaaksi

Tulevien eduskuntavaalien kampanjoinnissa on keskusteltu talouskasvun perusteista. Tiedämme, että hyvinvointiyhteiskunta palveluineen edellyttää talouskasvua. Hyvinvointipalvelujen tuottaminen ja elintason parantaminen eivät onnistu ilman, että kasvatamme työntekijöiden määrää ja kehitämme teknologiaa. Suomi ei menesty tulevaisuudessa, jos emme onnistu luomaan tai ottamaan työelämässä käyttöön uusia innovaatioita.

15.1.2019 22.05 | Markus Penttinen

Brexit-sopimuksen kaatuminen ei ole kauhistus

Brittiparlamentti tyrmäsi EU:n ja maan hallituksen neuvotteleman brexit-erosopimuksen. Vaikka tilannetta nyt joukolla päivitellään, sopimuksen kaatumisella on etunsakin.


Akava Works -blogissa

18.1.2019 11.25 | Pasi Sorjonen ja Eugen Koev

Säästäminen kannattaa, rikastuminen on vaikeaa

”Kun sijoitat säännöllisesti joka kuukausi, sinäkin voit olla 30 vuoden kuluttua miljonääri.” Esimerkiksi näin kannustetaan sijoitusblogeissa säästämään ja sijoittamaan.

14.12.2018 15.30 | Pasi Sorjonen

Joulu on pian taas

Joulu lähestyy ja joulukauppa käy näinä päivinä kiihkeimmillään. Äskettäin kansalaisten pankkitileille kilahtaneet ennätyksellisen suuret veronpalautukset antavat tänä vuonna poikkeuksellisen vahvaa tukea joulukaupalle. Liikaa maksettuja veroja palautettiin 3,6 miljoonalle suomalaiselle 2,9 miljardia euroa. Jos merkittävä osa tuosta summasta menee välittömästi kulutukseen, sen täytyy näkyä jossain. Mutta missä?

11.12.2018 14.30 | Pasi Sorjonen

Tiedätkö, paljonko työtäsi verotetaan?

Veronpalautukset ovat tulleet tänään viimeistä kertaa samana päivänä palautuksen saajien pankkitilille. Palkka vilahtaa pankkitilille säännöllisesti tilipäivänä. Tiedämme melko tarkkaan, kuinka suuri nettopalkkamme on verojen jälkeen, mutta kuinka suuri osa meistä muistaa tarkasti bruttopalkkansa? Emmehän koskaan saa sitä itsellemme. Voimme toki vilkaista palkkalaskelmaa ja tarkistaa asian, mutta moniko mahtaa viitsiä?


Akava TwitterissäMikä on Akava?

Opiskelijat14

Akava on 609 000 korkeakoulutetun järjestö, joka edustaa jäsenistöään työelämän pelisäännöistä keskustelevana työmarkkinaosapuolena. Tärkeimpiä tehtäviämme on vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan, jotta hyvinvointimme kasvaa ja työelämässä on turvaa.

Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, joka on kilpailukykyinen ja jolla on edellytykset menestykseen muuttuvassa työelämässä. Akavan muodostavat 36 jäsenliittoa, joihin yksittäiset jäsenet liittyvät.


Lue lisää Akavasta

Lisää Akava asiaa

Kesäduunari-info palvelee jälleen

Palkansaajajärjestöjen yhteinen neuvontapalvelu Kesäduunari-info palvelee jälleen kesän ajan ma-pe kello 9-15. Palvelu on maksuton.

Lue lisää

Monimuotoisen työn ohjelma:Kun ura ei ole putki - Turvaa monimuotoiseen työhön

Akavan monimuotoisen työn ohjelma kokoaa Akavan ehdotukset monimuotoisen työn tekijöiden aseman parantamiseksi. Teknologian kehitys ja kansainvälistyminen vaikuttavat monimuotoisen työn lisääntymiseen ja muuttavat työtä, työmarkkinoiden rakennetta, työnteon tapoja, työaikoja, työn tekemisen paikkaa ja työyhteisöjä.

Lue lisää

EU tarjoaa lyömättömiä jäsenetuja

Akavan tuoreessa EU-vaaliohjelmassa on tuttujen linjauksien ohella uusia avauksia. Akava kannattaa vahvaa Euroopan unionia, sillä se merkitsee vahvaa Suomea. Kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen selvittää linjauksia ja kertoo muun muassa, miksi EU-jäsenyys kannattaa. - Omaa kokoansa suuremmaksi voi kuitenkin kasvaa aloitteilla, aktiivisuudella ja pysymällä kärryillä, hän toteaa EU:ssa vaikuttamisesta.

Lue lisää

Akavan tekijät: Niko Aaltosen tradenomit elävät digiajassa

Tradenomiliiton hallituksen puheenjohtaja Niko Aaltonen suosittelee nettivaaleja ja muita digiajan jäsenpalveluita. "Olemme tehneet liitossa paljon digitaalisten jäsenpalvelujen eteen. Meillä jokainen jäsen pääsee äänestämään liittovaltuustoa sähköisissä vaaleissa pankkitunnuksen kautta", kertoo Aaltonen.

Lue lisää