Keitä akavalaiset ovat?

Akavalaisten ammatit vaihtelevat liikennelentäjistä hoitoalan ammattilaisiin ja ekonomeista agronomeihin yksityissektorilla, julkissektorilla ja ammatinharjoittajina. Vaikka jäsenistö on ammattiensa ja erikoisalojensa puolesta kirjava ja monipuolinen, yhteistä sille on korkea kouluttautuminen. Akavaan kuulutaan omien jäsenliittojen kautta – niitä on yhteensä 36.

Lue, miten miten nämä akavalaiset päätyivät alalleen ja miten he pitävät yllä osaamistaan.


Tuumaamo-blogissa

21.9.2018 12.10 | Henna Pursiainen

Pikarataa osaamisesta ja muita pyrähdyksiä oppimiseen ja osaamiseen Dare to Learnissa

Dare to Learn -oppimistapahtuma tarjosi tällä viikolla Kaapelitehtaalla pari ohjelmarikasta päivää: kävijät saivat monipuolisia mahdollisuuksia perehtyä oppimisen ja osaamisen ajankohtaisiin välineisiin, sovelluksiin ja ideoihin. Akava liittoineen oli tiiviisti mukana, aiheinaan muun muassa tekoäly ja kansainvälisen liikkuvuus.

14.9.2018 14.00 | Markus Penttinen

Selvitys Ruotsin EU-erosta osoittaa isoa työpaikkakatoa, mutta onko sillä merkitystä?

Juuri ennen Ruotsin valtiopäivävaaleja julkaistiin selvitys siitä, mitä maan mahdollinen EU-ero merkitsisi talouden ja työpaikkojen näkökulmasta. Brexitin kaltaisella swexitillä on maassa ainakin periaatetasolla vahva poliittinen kannatus. Ruotsin vaalien suurvoittaja Sverigedemokraterna on esittänyt asiasta kansanäänestystä Britannian mallin mukaisesti. Myös hyvin menestynyt Vänsterpartiet on ottanut myönteisen kannan swexitiin.

10.9.2018 10.50 | Miika Sahamies

Uskalla oppia kansainvälisyyttä #daretogomobile

Kohta on jälleen se aika vuodesta, kun kotimaiset ja kansainväliset oppimisintoilijat kokoontuvat Helsingin Kaapelitehtaalle Dare to Learn -oppimistapahtumaan. Se on Pohjois-Euroopan suurin oppimisen festivaali, joka tuo 18.–19 syyskuuta yhteen oppimisen ja osaamisen toimijoita koulumaailmasta yrityksiin ja järjestöihin.

5.9.2018 8.00 | Anu Tuovinen

Yrittäjä, huolehdi jaksamisestasi

Tänään on yrittäjän päivä. Onkin sopiva hetki pysähtyä hetkeksi miettimään, mikä tukee yrittäjää työssään.


Akava Works -blogissa

29.6.2018 12.50

Ammatti- ja toimialatarkastelu paljastaa työllisyyden kasvussa yllättäviä piirteitä

Työllisyys kasvaa vauhdilla – parasta mitä taloudessa voi toivoa. Teollisuus työllistää entistä enemmän erityisasiantuntijoita mutta koulutus vähemmän. Rakennusalan lisäksi työntekijämäärä on kasvanut sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä koulutuksessa.

25.5.2018 11.30

Kasvaneet osaamisvaatimukset näkyvät yrittäjien koulutuksessa: jo lähes puolet yrittäjistä on korkeakoulutettuja

Keskeisiä työllisyyden trendejä on ollut korkeakoulutettujen osuuden kasvu. Aivan sama trendi näkyy myös yrittäjien koulutustasossa. Vuonna 2017 korkeakoulutettujen osuus kaikista työllisistä (palkansaajat ja yrittäjät) oli 44 prosenttia. Erikseen tarkasteltuna korkeakoulutettujen osuus yrittäjistä oli likimäin sama, 46 prosenttia.

18.5.2018 8.30

Yritysten innovaatioinvestoinnit: kasvua vai ei?

Yritysten innovaatioinvestoinnit ovat vähentyneet merkittävästi vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin jälkeen. Tilastokeskuksen pitämä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) -toiminnan tilasto kertoo yritysten todellisista panostuksista. Tilasto ei ole täydellinen, mutta antanee riittävän tarkkuustason kuvan kaikkien yritysten TKI-panostusten tasosta. Tätä kuvaa täydentää Elinkeinoelämän keskusliiton investointitiedustelu, joka julkaistaan joka kesänä. EK:n julkaisu kertoo kuitenkin vain osan teollisuustoimialojen tilanteesta.


Akava TwitterissäMikä on Akava?

Opiskelijat14

Akava on 609 000 korkeakoulutetun järjestö, joka edustaa jäsenistöään työelämän pelisäännöistä keskustelevana työmarkkinaosapuolena. Tärkeimpiä tehtäviämme on vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan, jotta hyvinvointimme kasvaa ja työelämässä on turvaa.

Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, joka on kilpailukykyinen ja jolla on edellytykset menestykseen muuttuvassa työelämässä. Akavan muodostavat 36 jäsenliittoa, joihin yksittäiset jäsenet liittyvät.


Lue lisää Akavasta

Lisää Akava asiaa

Kesäduunari-info palvelee jälleen

Palkansaajajärjestöjen yhteinen neuvontapalvelu Kesäduunari-info palvelee jälleen kesän ajan ma-pe kello 9-15. Palvelu on maksuton.

Lue lisää

Monimuotoisen työn ohjelma:Kun ura ei ole putki - Turvaa monimuotoiseen työhön

Akavan monimuotoisen työn ohjelma kokoaa Akavan ehdotukset monimuotoisen työn tekijöiden aseman parantamiseksi. Teknologian kehitys ja kansainvälistyminen vaikuttavat monimuotoisen työn lisääntymiseen ja muuttavat työtä, työmarkkinoiden rakennetta, työnteon tapoja, työaikoja, työn tekemisen paikkaa ja työyhteisöjä.

Lue lisää

EU tarjoaa lyömättömiä jäsenetuja

Akavan tuoreessa EU-vaaliohjelmassa on tuttujen linjauksien ohella uusia avauksia. Akava kannattaa vahvaa Euroopan unionia, sillä se merkitsee vahvaa Suomea. Kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen selvittää linjauksia ja kertoo muun muassa, miksi EU-jäsenyys kannattaa. - Omaa kokoansa suuremmaksi voi kuitenkin kasvaa aloitteilla, aktiivisuudella ja pysymällä kärryillä, hän toteaa EU:ssa vaikuttamisesta.

Lue lisää

Akavan tekijät: Niko Aaltosen tradenomit elävät digiajassa

Tradenomiliiton hallituksen puheenjohtaja Niko Aaltonen suosittelee nettivaaleja ja muita digiajan jäsenpalveluita. "Olemme tehneet liitossa paljon digitaalisten jäsenpalvelujen eteen. Meillä jokainen jäsen pääsee äänestämään liittovaltuustoa sähköisissä vaaleissa pankkitunnuksen kautta", kertoo Aaltonen.

Lue lisää