Keitä akavalaiset ovat?

Akavalaisten ammatit vaihtelevat liikennelentäjistä hoitoalan ammattilaisiin ja ekonomeista agronomeihin yksityissektorilla, julkissektorilla ja ammatinharjoittajina. Vaikka jäsenistö on ammattiensa ja erikoisalojensa puolesta kirjava ja monipuolinen, yhteistä sille on korkea kouluttautuminen. Akavaan kuulutaan omien jäsenliittojen kautta – niitä on yhteensä 36.

Lue, miten miten nämä akavalaiset päätyivät alalleen ja miten he pitävät yllä osaamistaan.


Tuumaamo-blogissa

11.12.2018 11.42 | Vesa Vuorenkoski

#COP24: Ilmastoneuvotteluissa pienistä sanoista suuria erimielisyyksiä

Ilmastoneuvotteluissa alkoi vaihe, jossa eri maiden valtuuskunnat käyvät neuvotteluja ministerien johdolla. Edellinen vaihe oli virkamiesten johtama, ja sen jälkeen kokouksen puheenjohtaja, Puolan energiaministeriön valtiosihteeri Michal Kurtyka totesi, että virkamiestasolle kuuluvaa valmistelevaa työtä on vielä aika paljon jäljellä. Lopputulosta on mahdotonta saada valmiiksi perjantaiksi, jollei näitä valmistelua koskevia asioita ei saada tänään tiistaina 11.12. sovittua. Tällä puheenjohtajan viestillä valmistaudutaan siihen, että kokousta mahdollisesti pidennetään viikonlopulle.

7.12.2018 17.02 | Vesa Vuorenkoski

#COP24: Mistä Katowicessa neuvotellaan?

YK:n ilmastokokouksessa Katowicessa yritetään saada useampia eri neuvotteluja eteenpäin. Tärkeimpinä näistä Pariisin sopimuksen läpinäkyvyyskehikko ja viisivuotisarvioinnit. Pariisin sopimuksen rakenne on sellainen, että sen todellinen toimeenpano edellyttää, että lukuisten asioiden toimeenpanosta sovitaan.

4.12.2018 10.30 | Henna Pursiainen

Kaksi vuotta vilahti Akavan opiskelijoiden puheenjohtajana – terveisiä tulijoille

Kaksi vuotta ei tunnu järin pitkältä ajalta. Jos sen sijaan kaksivuotisen kauteni jakaa päiviin, kertyy kipparointipäiviä Akavan opiskelijoiden puheenjohtajana yhteensä yli 700. Tässä on luku, joka paremmin hahmottaa sitä, miten monesta merkityksellisestä päivästä omassa elämässäni on ollut kyse. Valtavan paljon olen oppinut ja kasvattanut osaamistani. On ollut ilo tutustua ja tehdä yhteistyötä Akavan toimiston upean väen ja akavalaisten liittojen toimijoiden kanssa. Kiitos saamastani luottamuksesta ja mahdollisuudesta kehittyä, joskus epämukavuusalueellakin.

27.11.2018 9.40 | Markus Penttinen

EU menettää Brexit-Britanniassa osaamisen suurvallan

Brexit-keskustelussa on toistaiseksi jäänyt liian vähälle huomiolle sen vaikutukset esimerkiksi tutkimukseen, koulutukseen, tieteeseen ja oppilaitoksiin. Tässä asiassa Iso-Britannia ei ole mikä tahansa rivijäsenmaa EU:ssa, vaan jopa suurvalta.


Akava Works -blogissa

11.12.2018 14.30 | Pasi Sorjonen

Tiedätkö, paljonko työtäsi verotetaan?

Veronpalautukset ovat tulleet tänään viimeistä kertaa samana päivänä palautuksen saajien pankkitilille. Palkka vilahtaa pankkitilille säännöllisesti tilipäivänä. Tiedämme melko tarkkaan, kuinka suuri nettopalkkamme on verojen jälkeen, mutta kuinka suuri osa meistä muistaa tarkasti bruttopalkkansa? Emmehän koskaan saa sitä itsellemme. Voimme toki vilkaista palkkalaskelmaa ja tarkistaa asian, mutta moniko mahtaa viitsiä?

20.11.2018 12.19 | Eugen Koev, Pasi Sorjonen

Näkökulmia väestöennusteeseen

Suomessa on oltu hyvin tietoisia siitä, että väestö ikääntyy, väestön ikärakenne muuttuu, ja että tämä tuo valtavan haasteen julkisen talouden ja julkisten menojen rahoittamiseen. Uusi, aiemmasta selvästi poikkeava väestöennuste muuttaa kaikkia näitä käsityksiä. Pohdimme seuraavassa, millä tavoin.

9.11.2018 12.50

Jääkö sukanvarteen liian vähän?

Suomalaiset kotitaloudet säästävät liian vähän. Tämä taitaa olla melko yleinen käsitys. Ainakin kansantalouden riskejä työkseen tarkasteleva Suomen Pankki ja monet muut ovat ilmaisseet huolensa kotitalouksien vauhdikkaasta velkaantumisesta ja niukasta säästämisestä.


Akava TwitterissäMikä on Akava?

Opiskelijat14

Akava on 609 000 korkeakoulutetun järjestö, joka edustaa jäsenistöään työelämän pelisäännöistä keskustelevana työmarkkinaosapuolena. Tärkeimpiä tehtäviämme on vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan, jotta hyvinvointimme kasvaa ja työelämässä on turvaa.

Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, joka on kilpailukykyinen ja jolla on edellytykset menestykseen muuttuvassa työelämässä. Akavan muodostavat 36 jäsenliittoa, joihin yksittäiset jäsenet liittyvät.


Lue lisää Akavasta

Lisää Akava asiaa

Kesäduunari-info palvelee jälleen

Palkansaajajärjestöjen yhteinen neuvontapalvelu Kesäduunari-info palvelee jälleen kesän ajan ma-pe kello 9-15. Palvelu on maksuton.

Lue lisää

Monimuotoisen työn ohjelma:Kun ura ei ole putki - Turvaa monimuotoiseen työhön

Akavan monimuotoisen työn ohjelma kokoaa Akavan ehdotukset monimuotoisen työn tekijöiden aseman parantamiseksi. Teknologian kehitys ja kansainvälistyminen vaikuttavat monimuotoisen työn lisääntymiseen ja muuttavat työtä, työmarkkinoiden rakennetta, työnteon tapoja, työaikoja, työn tekemisen paikkaa ja työyhteisöjä.

Lue lisää

EU tarjoaa lyömättömiä jäsenetuja

Akavan tuoreessa EU-vaaliohjelmassa on tuttujen linjauksien ohella uusia avauksia. Akava kannattaa vahvaa Euroopan unionia, sillä se merkitsee vahvaa Suomea. Kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen selvittää linjauksia ja kertoo muun muassa, miksi EU-jäsenyys kannattaa. - Omaa kokoansa suuremmaksi voi kuitenkin kasvaa aloitteilla, aktiivisuudella ja pysymällä kärryillä, hän toteaa EU:ssa vaikuttamisesta.

Lue lisää

Akavan tekijät: Niko Aaltosen tradenomit elävät digiajassa

Tradenomiliiton hallituksen puheenjohtaja Niko Aaltonen suosittelee nettivaaleja ja muita digiajan jäsenpalveluita. "Olemme tehneet liitossa paljon digitaalisten jäsenpalvelujen eteen. Meillä jokainen jäsen pääsee äänestämään liittovaltuustoa sähköisissä vaaleissa pankkitunnuksen kautta", kertoo Aaltonen.

Lue lisää